Jaroslav Vodrážka spomína na detské knihy

Milí Staroknihári, v dnešnom blogu by som vám rád predstavil jedného z mojich najobľúbenejších ilustrátorov detských kníh prostredníctvom jeho vlastných spomienok. Dôvodov, prečo mu venujem moje naj, je hneď niekoľko. Myslím, že tým najvýraznejším je fakt, že pri pohľade na nejeden jeho pekný a farebný obrázok zvieratka sa okamžite ocitám v detstve. Citácie som vyberal z knižky Bolo Nebolo (Mladé letá, 1977).

O knihách

V časoch, keď som nastúpil do Martina, so slovenskými knihami, a najmä s knihami pre mládež, to bolo ešte veľmi slabé. Pred vojnou už síce rozprávky vydávali, no s veľkými ťažkosťami ich predávali.“ Spomínané detské knižky by ste si vtedy mohli kúpiť od martinského Kníhtlačiarskeho účastinárskeho spolku, od nakladateľov Salva v Ružomberku, či Herle a Páričku. „V prvých mesiacoch po prevrate vydával Kníhtlačiarsky účastinársky spolok v Martine jednofarebné ilustrované zošitky Dobšinského rozprávok, kde sa už začal kresliarsky uplatňovať aj mladý Mikuláš Galanda. Zošitky však časom akosi zapadli. Až keď zvyšok nákladu skompletizovali a dali mi navrhnúť väzbu s farebným obrázkom, vzbudilo toto štvorzväzkové vydanie väčší záujem.“ V súvislosti s detskými knižkami nemôžem zabudnúť ani na Ota Trávnička zo Žiliny, ktorý vydal množstvo pekných detských kníh. No späť k hlavnému hrdinovi nášho blogu.

5Katarína Závadová - Výber z diela (1984) - ilustrácie ku knihe

Jaroslav Vodrážka a detské knihy. To je téma na dlhé rozprávanie. Mne prirástli k srdcu Smelý zajko, Piráti či Dubkáčik a Budkáčik. Určite úž netrpezlivo čakáte ako si na tieto knižky spomína sám Jaroslav. Tak nebudem vyrušovať. „Neslobodno zabudnúť ani na Smelého Zajka. Usalašil sa mi raz v Slniečku (časopis pre deti) a v každom čísle na zadnej strane sa hlásil deťom v seriáli obrázkov až do svojho sobáša s chutnou zajačicou. Všetkým deťom vtedy prirástol k srdcu a niektoré aj listy posielali do redakcie, aby prezvedeli, či aj v ďalšom ročníku bude voľačo o Zajkovi. Pravdaže bolo, veď aj redaktor, spisovateľ, Cíger Hronský, ho akosi prijal do rodiny, a tak sme potom v novom ročníku poslali mladý zajačí párik na svadobnú cestu do Afriky. Deti sa dočkali aj knižiek o Zajkovi a to, čo si vtedy za mlada s chuťou čítali, dnes ako starí rodičia v nových vydaniach kupujú svojim vnúčatkám, alebo im predčítajú zajačie dobrodružstvá často ešte zo svojho zachovalého prvého vydania.“ Nuž Jaroslav mal pravdu, Smelý Zajko zakotvil pevne aj v mojom detstve.

1Jaroslav Vodrážka - Bolo Nebolo (1977), ilustrácia ku knihe Smelý Zajko

Teraz mi napadá, vedeli ste, že jedno z dvojice prasiatok Dubkáčik a Budkáčik bolo chybou tlačiarenského sádzača premenované? „Len tlačiarenský škriatok zapríčinil, že namiesto Buktáčika, ako bolo v rukopise napísané, vysádzali čudné meno Budkáčik. Veď jedno prasiatko rado zbieralo žalude pod DUBiskami a druhé bukvice popadané pod BUKmi.“ Ale kedže sa to ľahšie čítalo tak Jaroslav nedbal a názov ostal zmenený do podoby ako ho poznáme aj dnes.

3Jaroslav Vodrážka - Bolo Nebolo (1977), ilustrácia ku knižke Dubkáčik a Budkáčik

Azda mojou najobľúbenejšou knižkou z pohľadu textu a ilustrácií je knižka od Jaroslava Vodrážku - Piráti. Ako si na ňu spomína on sám? „Žiadalo sa mi vtedy dať do svojho rozprávania nielen zvieratá, ale aj ľudí, aby príhody a dobrodružstvá boli zložitejšie.“ Knižkou vás sprevádzajú Laločka, holič Lyzoform, Flok, námorník Znakoplávka a samozrejme cap Kanafas a papagáj Narcis. Knižka sa číta veľmi príjemne a ani sa nenazdáte a mysľou ste na plaviacej sa lodi plnej skákajúcich opíc. Čo poviete na ilustrácie?

4 Jaroslav Vodrážka - Piráti (1937)

2Z ľava: Jaroslav Vodrážka - Piráti (1937), Katarína Závadová - Výber z diela (1984), Jaroslav Vodrážka - Bolo Nebolo (1977)

Ak aj vám prirástol Jaroslav Vodrážka k srdcu, vrelo vám odporúčam siahnuť po knižke Bolo-Nebolo ktorú vydali Mladé letá v roku 1977. Aktuálne ju nájdete v ponuke antikvariat-sova a karpatskylovec.

V prípade, že by ste si radi prezreli autorovu tvorbu ako celok, siahnite po knižke Jaroslav Vodrážka, výber z diela. Jej veľký formát a kvalitný papier umocňujú umelcove kvality. V knižke nechýba množstvo ilustrácií či niekoľko knižných obálok, a tak sa pre vás stane inšpiráciou či vodiacim materiálom pri dopĺňaní vašej knižnej zbierky. Vo výbornom stave ju máme pre vás pripravenú aj u nás v antikvariáte. Nájdete ju tu

Ďakujem vám za spoločný čas strávený pri ilustráciách Jaroslava Vodrážku a prajem vám príjemný a úspešný deň.

Teším sa na ďalší blog. :-)

Miloš