Knižný haul (1), alebo čo nové pribudlo do našej knižnice...

Knižný haul je vo svete slovenských antikvariátov slovné spojenie skôr ojedinelé. Netreba sa ho však báť, pretože sa za ním skrýva radosť a nadšenie z nových kníh. Aby som bol konkrétnejší, v tejto novej rubrike vám budeme s Veronikou postupne predstavovať knižky, ktoré sme si za posledné týždne kúpili do vlastnej knižnice. 

Myslím, že to bola nedeľa, sedeli sme v nitrianskej Trafačke na terase. Ja pri pivku, Veronika tiež. Poznáte ten pocit, keď prvé naozaj horúce slnečné lúče dovoľujú popustiť  uzdu fantázii a vtedy to prišlo. Nápad, knižný haul, obojstranná zhoda, tak poďme na to. :-) 

 

Peter Jilemnický, Imro Weiner Kráľ - Cesta 1938-1945 (1947)

Akonáhle sme mali možnosť otvoriť túto knižku, tak sme sa do nej zamilovali. Vysvetlím. Každý z vás má určité preferencie, niečo čo má naozaj rád, niečo čím keď knižka prehovorí nemôže jej odolať. U nás sú to drevoryty, drevorezby, rytiny. Obzvlášt u mňa. :-)

Casta obsahuje 22 drevorytov Imrich Weiner Kráľa, ktoré sprevádzajú verše Petra Jilemnického. O vydanie sa postaralo nakladateľstvo Pravda v roku 1947. Samotnú tlač realizovala žilinská filiáka tlačiarne Pravda. Grafická úprava Zdeňek Rossmann. Samotné grafické listy sú známe ako cyklus Cesta. V roku 1947 by ste si ju kúpili za 102 KČS.

 

1_1

2_1

 

Modlitebná knižočka pre ev. a. v. malé i veľké dietky Božie (1935)

Možno na prvý pohľad nezaujímavá knižka, avšak ako rodený Martinčan som sa dennodenne pozeral na magický nápis J. Gašparík (kníhtlačiar, kníhkupec). Aj dnes by ste ho našli na múre budovy v centre Martina, v ktorej sídli veľký telekomunikačný operátor. Pamätám si, ako som premýšľal nad tým, kam sa podeli všetky tie knihy, ktoré boli v jeho kníhkupectve, kto všetko ich teraz číta a ako vyzerajú. Nadšenie, fantázia a túžba z detstva sa pretavili do maličkej knižky, ktorú som si jednoducho musel kúpiť. Predsa vznikla u toho mystického kníhtlačiara a kníhkupca Gašparíka. :-) V roku 1935 by ste si ju kúpili za 1,60 KČ.

 

8

 

O veternom kráľovi (1965)

V detstve ostávame aj s nasledujúcou knižkou. Aj keď nie v tom mojom, ale možno práve niekto z vás, našich Staroknihárov si pri pohľade na túto útlu knižočku povie "veď na ňu si pamätám". :-) Očarila nás pestrofarebnými ilustráciami Ľudovíta Fullu a je to presne tá kniha, po ktorej siahnete, keď vo vzduchu visí záujem o rozprávku na dobrú noc. :-) Na sotva 19 stranách je ukrytá podarená rozprávka o Veternom kráľovi. O vydanie sa postarali Mladé letá, tlač realizovali tlačiarne Slovenského národného povstania , n. p. v Martine. V roku 1965 by ste si ju kúpili za 1,50 KČS.

 

4_1

5_1

 

Zd. V. Přibík - Pod Bratislavskými viechami (1933)

Impulzom na kúpu tejto knižky bolo čítanie knihy od Antona Baláža - Hriešna Vydrica, ktorá vyšla vo vydavateľstve Marenčin PT. Přibíková knižka v nej bola spomenutá a akonáhle som ju uvidel, tak som neodolal. Nadviazať jednou knihou na druhú je to, čo mám naozaj rád. Tlačila ju vtedajšia Slovenská Grafia ako samostatne nepredajný tisk. Vychádzala v edícii Krásna kniha a tlačená bola v počte 250 kusov. Grafickú úpravu zverili do rúk Karla Jaroňa a ilustrácie pochádzajú z dielne A. Petríčka. Knižka je ladená veľmi príjemne, nesie sa uvoľnenou atmosférou bratislavských viech. Chvíľkami sa vám až zažiada jednu takú navštíviť. Keby sme tak vedeli cestovať v čase. :-)

 

6

7

 

Ján Čajak ml. - Po stopách generála Viesta (1947)

Istý čas ma veľmi zaujímala téma Slovenského národného povstania, prechádzal som jednu knihu za druhou. Samozrejme chute sa menia avšak pri pohľade na túto knižku som tak nejak zaváhal. Opäť som si spomenul na staré časy. Knižka je ladená formou spomienok na generála Viesta a aj preto sa číta naozaj ľahko a doslova som ju zhltol za okamih. Vytlačila ju taktiež Slovenská Grafia. Ilustrácie a obálku zhotovil Anton Hollý. V roku 1947 by ste si ju mohli kúpiť za 30 KČS.

 

9

 

Vyzerá to tak, že sme sa spoločne dostali na záver a už teraz sa teším na náš ďalší knižný haul. :-)  V prípade, že sa vám táto rubrika zapáčila, budeme radi keď článok ukážete kamarátom, zazdieľate na sociálnych sieťach, či s dobrou náladou počkáte na ten ďalší. :-)

 

Ďakujeme vám,

Miloš a Veronika