Knižný haul (3), keď som chcel byť ako oni...

Milí Staroknihári, ako už nadpis blogu napovedá, dnes budeme pokračovať s predstavovaním kníh, ktoré medzičasom pribudli do našej knižnice. Najstaršia z nich bola vydaná v roku 1902 a ta najmladšia je z roku 1992.  Obe spája to, že boli určené pre neposedné deti a mládež, ktoré mali na chvíľku upútať a dopriať tak rodičom trošku času na vydýchnutie.

 

Teenage Mutant Hero Turtles - Neuveriteľne zmenšené korytnačky (1992)

Keď sa mi po takmer 20 rokoch dostal korytnačí komiks opäť do rúk, usmieval som sa celý deň. Pamätám si, že som zelené korytnačky spoznal v 90. rokoch na prázdninách u dedka. Komiksy boli odložené v skrini a čakali na znovuobjavenie. Musím sa priznať, že ma uchvátili a vôbec celý komiksový formát na mňa zapôsobil naozaj silno. Je úžasné, že po takmer 20 rokoch je pre mňa tento komiks teleportom do čias, kedy som chcel byť ako oni, pričom mi vôbec nevadilo že sú zelené, žijú v podzemí a predovšetkým, že sú to korytnačky. :-) V roku 1992 ste si mohli kúpiť komiks za 19 Kčs. Vydavateľ: Egmont ČSFR.

  1 copy

2 copy

 

G. Ä. Gräbner - Robinson Crusoe (1902)

Vitajte v Rakúsko-Uhorsku, píše sa rok 1902 a v Turčianskom sv. Martine vychádza druhé vydanie Robinsona. Knižka tento rok oslavuje svoje 115 narodeniny a ja len rozmýšľam, koľko ľudí v nej za tie roky stihlo listovať. Úžasná predstava. O tlač sa postaral Kníhtlačiarsky-účastinársky spolok a knižka je vyzdobená 21 ilustráciami. V spomínanom roku 1902 ste si knižku mohli kúpiť za 1 korunu a 40 halierov.

 

8 copy

9 copy

10 copy

 

Starý človek a dvanásť oviec (1946/druhé vydanie)

Knižka ma očarila svojou farebnosťou a grafickou úpravou už na prvý pohľad, keď som ju videl v múzeu Martina Benku v Martine. Obsahuje výber z prostonárodných slovenských povestí a vydala ju Slovenská liga v Bratislave. Starý človek a dvanásť oviec je druhým zväzkom edície Slovenská liga svojej mládeži a ilustrácie pochádzajú z dielne Martina Benku. V edícii vyšli aj ďalšie tri knižky: Prorok Rak, Jeleň zlatorohý a Popelvár najväčší na svete a rovnako ako Starého človeka ich ilustroval Martin Benka. Tlač 5000 kusov knižky realizovala Pravda vo svojej filiálke vo Zvolene.

  3 copy

4 copy

 

Do našej zbierky však okrem detských kníh pribudli aj dve "dospelácke" a to Biele ruky a Hymny k sláve Hosudarovej. Poďme si ich priblížiť. 

 

Jozef Horák - Biele ruky (1940)

Kniha Biele ruky je zbierkou noviel od Jozefa Horáka vydaná v edícii Knižnica slovenských pohľadov. Niektorí z vás iste vedia, že táto edícia patrí medzi naše najobľúbenejšie a preto nie je žiadnym prekvapením, že sme po knižke siahli a doplnili ju do zbierky. Knižnú obálku pripravil Vojtech Stašík a bola vydaná v Matici slovenskej ako 73. zväzok spomínanej edície. V roku 1940 by ste ju kúpili za 18 Kčs.

 7 copy

 

Emil Boleslav Lukáč - Hymny k sláve Hosudarovej (1926)

Milá a drobná knižka, ktorá jednoducho musela zaujať čestné miesto v našej knižnici. Lukáčová zbierka obsahuje básne z rokov 1923-1925 a ide o autorovu tretiu zbierku v poradí. O vydanie sa postaral Literárny odbor Slovenskej Umeleckej Besedy v Bratislave. Tlač realizovala Slovenská kníhtlačiareň v Bratislave. Knižka bola vydaná v edícii Knižnica umeleckej besedy slovenskej ako 4. zväzok. 

 5 copy

6 copy

 

Pomaly ale isto sa blížime k záveru dnešného blogu. No ešte skôr, ako sa s vami rozlúčim, by som sa rád opýtal niečo vás. Zaujímalo by ma, ktorá knižka alebo komiks je spojená s vašim detstvom, prípadne letnými prázdninami u starých rodičov? V mojom prípade to bol spomínaný korytnačí komiks. Budem rád keď sa so mnou podelíte o vaše úsmevné spomienky. Rovnako budem rád keď mi napíšete, ktorá z dnešnej pätice kníh vás zaujala najviac a čím.  Teším sa na vaše komentáre. :-)

Ďakujem a prajem vám príjemný a úspešný deň. :-)

Miloš