1. svetová vojna očami Samuela Činčuráka

Milí Staroknihári,
v prvom rade by som vám chcel popriať príjemnú nedeľu. V dnešnom blogu vám predstavím knižku, ktorá ma veľmi bavila... 

1_2

Do rúk sa mi dostala kniha s názvom Vojna. Malé poznámky z môjho života na bojišti v rokoch 1914 - 1918, od ktorej som si od začiatku sľuboval veľa. Príbeh je rozprávaný slovákom Samuelom Činčurákom, ktorý slúžil počas prvej svetovej vojny ako vojak rakúsko-uhorskej armády. Nebol však dôstojníkom alebo poddôstojníkom, pri ktorých by sa ešte podobné zápisky dali očakávať, vzhľadom na ich vyšší komfort počas vojny. Samuel bol obyčajným vojakom (zásobovanie frontu) a o to cennejšie sú jeho zápisky, ktoré boli zaznamenávané s krátkym časovým odstupom od prežitých skutočností. Jeho viac ako 300-stranový rukopis jasne hovorí o tom, že sa jedná o text, ktorý nebol písaný povrchne. Práve tieto skutočnosti boli argumentom, prečo som po knihe siahol aj ja.

3_2

Ak si hovoríte, nuž Miloš, ale mne je tá prvá svetová vojna trošku vzdialená, neorientujem sa v nej až tak dobre. Nevadí, úvod knihy (cca 40 strán) vás vtiahne do reálií, rozprestiera stôl plný faktov a myslím, že do istej miery kopíruje aj cestu samotného Samuela Činčuráka. Jeho vojnové dobrodružstvo sa začalo v Srbsku, z ktorého sa presunul na Ukrajinu a neskôr do Talianska.

2_2

Musím sa priznať, že spomínané strany som čítal s napätím a nedočkavosťou, kedy sa mi rozoznejú v hlave slová Samuela Činčuráka. :-) Dočkal som sa, denník sa otvára a hltám stranu za stranou. Dynamické, častokrát podrobné opisy prostredia, ľudí, vzťahov... 

Knižka je skvelá, číta sa ľahko a rovnako ľahko vás vtiahne do zimy, hluku, hladu, starostí či malých radostí prvej svetovej vojny. 

4_2

Nadchla ma natoľko, že sme sa rozhodli pre netradičnú spoluprácu s tvorcami knihy s cieľom obohatiť práve vás. :-) Aktuálne ju teda nájdete aj v našej ponuke.

Nerád by som vám prezrádzal príliš veľa zo samotných zápiskov, avšak menšia ukážka je určite na mieste:

UKÁŽKY ZO ZÁPISKOV (ALKOHOL, PROSTITÚTKY, SMRŤ)
Kapitola VII. (Srbsko)
Stotník P. si nevedel dať rady s ľuďmi, ktorých mal pri koňoch – tí, čo mali s koňmi ísť, bo sa veľmi opíjali. Chlapi mali denne tri koruny a stravu, nič nerobili a aby si čas ukrátili, pili ako dúha a opilí sa váľali. Stotník P. bol prísno zakázal, že nesmia piť, no kto zakáže svini, keď je v kaluži, aby si neľahla do nej? Kto zakáže opilcom piť, keď on chce a má k tomu príležitosť? Stotník bol zakázal, že nesmie nikto do dediny a tým, čo predávali medzi nás, nesmeli sa ku nám priblížiť, no čo nevyhútajú ženy, ktoré prinášali a predávali – tie sa ošmietali po kukuriaciach kolo nás a keď dakto šiel ta na svoju potrebu, tak ho ponúkali s páleným. Boli sa tak naučili, že každú chvíľku bežali do kukurice a tam sa kšeft robil. Jedného dňa náš jeden vojak popil jednej dievčiny pálené a oraboval ju o šesť korún. Tá prišla ku feldvéblovi, čo bol nad koňmi. Že feldvébl bol tiež kamarát z mokrej štvrti, bo i on chodieval do kukurice píjať, stal podľa dievčiny a aby sa stal veľkým, dal nás všetkých autretovať, aby ona ukiazala toho, čo ju okradol. Bolo nás drahne, no predsa poznala, maďarského cigáňa. Ako tak stojíme a čakáme dlhú kázeň, príde kadet a spýta sa, prečo je autret. Feldvébl predstúpi pred neho a vyrozpráva mu udalosti. Kadet sa obrátil, k devuche a krikom na ňu: „Ako si sa smela sem opovážiť prísť predávať, keď je to prísne zakázané? Dobre urobili, že ti peniaze zobrali, mali ťa ešte do zadku vykopať, marš preč! A vy abtreten!“ „Nak žije pán kadet!“ znelo z viacej hrdiel, aj sám som schvaľoval rozsudok mladýho dôstojníka, bo keď by neboli tie ženštiny priniesli tu otravu, neboli by sa mohli ľudia tráviť, bo z toho už bola aj cholera začala.

Ak máte blízko k histórii určite si prídete na svoje aj na blogu Miša Šestáka, kde na vás čaká viac ako 40 skvelých článkov.

Miloš