Večierok poézie - 8. máj 1947

Milí Staroknihári, dnešný blog (podobne ako minulý) by som rád venoval knižným artefaktom, ktoré dokresľujú príbehy starých kníh a aj vďaka nim sa nemusíme spoliehať len na fantáziu a predstavivosť. Rovnako tomu bude aj dnes, kedy štipku predstavivosti doplní skutočnosť a spoločne sa vyberieme na cestu do minulosti.

Nebudem vás viac napínať...vyrážame.

Dnes po prebudení ste ako obvykle prešli do kuchyne po pohár vody. S prvým dúškom upierate pohľad na kalendár pre Katolíckych slovákov 1947 a text "večierok poézie!" vám dáva jasne najavo, že  8. mája už máte program. Deň plynie ako plynúť má...podvečer.

2_1


Sála sa plní a úvodné slovo patrí Vojtechovi Mihálikovi. Nasleduje váš potlesk a niekoľko rýchlych osobných myšlienok vracajúcich vás späť k uplynulým dňom. V tom sa strhnete pri hlase Ladislava Burlasa, ktorý recituje báseň V najkrajšej domovine. Samozrejme jej autorom je Ján Haranta, ktorý už strieda na pódiu Burlasa a recituje ďalšiu báseň. Čas vyhradený na Harantovu tvorbu sa pomaly chýli ku koncu, pričom záver patrí jeho básni Slepý otec v podaní Vojtecha Mihálika. 

5


Nasleduje prednáška Jána Motulku a po nej prednes jeho básne Slnečný deň Oľgou Frolovou. Motulko si vyberá na prednes Na olivové lístky, po ktorých sa s ďalšími Motulkovými básňami postupne striedajú Ladislav Burlas, Vojtech Mihálik a napokon opäť Oľga Frolová. 

Fejtónom a prednáškou prebúdza sálu Janko Silan a po ňom sa púšta do recitácie Ladislav Burlas (Stromy). Po chvíli ticha na pódium opäť kráča Janko Silan a z jeho úst vychádzajú slová básne Úbohá duša na zemi. Potlesk.

Večer sa nezadržateľne blíži ku koncu, pričom posledné dve vystúpenia patria tvorbe Janka Silana v podaní Mihálika a Frolovej. 

S utíchajúcim potleskom kráčate k Jánovi Harantovi s pochvalou, ako veľmi vám ulahodili jeho slová v zbierke V najkrajšej domovine. Po krátkom rozhovore vám vďačne necháva v knihe pamiatku, ktorá opäť ožíva v roku 2016. Čas opäť plynie.

3_1


Verím, že vás krátke cestovanie v čase potešilo, prípadne ste v blogu našli drobnú informáciu, ktorá bude pre vás užitočnou. Ďakujem za váš čas, ktorý ste venovali Staroknihu :-)

S Veronikou vám prajeme príjemnú nedeľu.

PS: Všimnite si, že v programe nie je Janko Silan ale Janko Silna :-) (okrem iného)


4_1