Skryté prekvapenie

Milí Staroknihári, radi by sme sa s vami podelili o nedávny zážitok. Ešte predtým, ako sa k nemu dostaneme, by sme vám chceli popriať pokojný víkend plný dobrého čítania a relaxu.

Nedávno sme si s Veronikou našli trošku času a s chuťou sme si sadli ku knižnici. Tentokrát sme však len nasávali atmosféru, rozprávali sa a sem tam sme niektorú knižku otvorili. Už dlhšie máme v zbierke útlu knižku od Arnolda Paldiu, ktorá vás na prvý pohľad zaujme svojou pestrou avantgardnou obálkou, pod ktorú sa podpísal samotný autor. Knižka bola vydaná Gavlovičovým študentským samovzdelávacím krúžkom na jeseň v roku 1937 v Malackách. O tlač tejto útlej knižky sa postaral Karel Kryl v Novom Jičíne na Morave, presnejšie v počte 500 kusov.

1


Až do nedávna sme sa k nej intenzívnejšie nedostali a úprimne nás mrzí, že na nás musela čakať tak dlho. Pri listovaní a kochaní sa, mi na nohy vyletel akýsi papierik :-) Otočím ho a ... veď tu známu tvár predsa poznám :-)

3


Smejeme sa a hovoríme si, že to nie je možné. Veď na jednu knižku je toho až až. Venovanie s podpisom na titulnej strane, podpísaná fotografia samotného autora, vložená reprodukcia fotky Paldiu a Dilonga. Nuž, naozaj nie je zvykom aby knižka niesla so sebou toľko zaujímavých artefaktov. A potom to prišlo ... priznám sa, že na sekundu som si myslel, že sa mi sníva.

Arnold si pre nás pripravil ešte jedno prekvapenie...

4

Bol to krásny večer, ďakujeme. :-)

Ak vám ešte v hrnčeku ostal kúsok kávy, môžete si prečítať ako sme strávili deň v na trafo.TRHu, či o tom, ako vznikal Staroknih :-)